Dutch cuisine op het MBO College Hilversum
TOPKOKS ALS VOORBEELD
De docent die Maaike Dutch Cuisine leert koken, is praktijkdocent Regina Frakking. “Op de koksopleiding zijn we er dit jaar mee gestart”, vertelt ze, “omdat we er echt in geloven. Dutch Cuisine is op de kaart gezet door topkoks als Jonnie Boer, Niven Kunz, Albert Kooy, Bas Cloo, en Jim de Jong. Die verzetten zich tegen het beeld dat Nederland geen eigen keuken heeft.

Het is beter voor het milieu, beter voor de dieren, en nog lekker ook’

Ze zijn vervolgens gaan onderzoeken welke ingrediënten we allemaal hebben in Nederland, en dat bleken er veel te zijn, heel veel. Het principe van Dutch Cuisine is dat 80 procent van het menu uit groenten bestaat en dat 80 procent van de ingrediënten seizoensgebonden en liefst lokaal geproduceerd is. We gebruiken dus bijvoorbeeld wel rijst, maar we halen geen haricots verts uit Kenia.” Op het MBO College Hilversum maken de studenten voor het eerst kennis met Dutch Cuisine in de praktijklessen. De theorie volgt later. “In de kooklessen werken we al helemaal volgens de principes van Dutch Cuisine. Verder doen de studenten projecten waarbij het hele dier gebruikt wordt, fokken ze hun lammeren, en koken ze in ons restaurant du Roc ook Dutch Cuisine. ”Het is ook bedrijfsmatig slim”, denkt Frakking. “In onze regio zijn er veel mensen die bewust met eten omgaan. Dat zijn de klanten waar onze studenten rekening mee moeten houden.” Maaike gelooft daar ook heilig in: “Zeker weten dat de klanten het ook willen. Dat merk je aan alles. We krijgen veel complimenten voor de gerechten met seizoensproducten. We hebben bijvoorbeeld laatst een salade met zalm en heel veel groenten gemaakt. Iedereen vond het superlekker. Volgens mij zijn er in elk seizoen genoeg lekkere dingen. En met alle ingrediënten kun je culinair van alles doen. Ik houd zelf heel erg van spruitjes. Daar kan ik me echt mee uitleven.”

Ander nieuws

Nieuws Samenwerking Stichting Stewarding Triple A en ROC van Amsterdam - Flevoland Het ROC van Amsterdam - Flevoland gaat een nieuwe samenwerking aan met Stichting Stewarding Triple A, de beveiligingsorganisatie van de Johan... MBO College Zuidoost
Nieuws MBO College Zuid en SVB bundelen met leer-werktraject krachten om de arbeidsmarkt te versterken MBO College Zuid, onderdeel van het ROC van Amsterdam, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bundelen hun krachten om een leer-werktraject te... MBO College Zuid
Nieuws Amsterdamse hospitality-opleidingen gaan intensief samenwerken Een goede aansluiting tussen voortgezet onderwijs, mbo en hbo is van groot belang. Daarom gaan Hubertus & Berkhoff (VOvA), MBO College Centrum ...
Bekijk al het nieuws