Samenwerkende bedrijven en scholen zorgen voor solide beroepsonderwijs

Minister Bussemaker en directeur Middelbaar Beroepsonderwijs Inge Vossenaar van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap brachten een werkbezoek aan de VAZO. Daar spraken zij met studenten en met bestuursleden van de VAZO en het ROC van Amsterdam over een nieuw leertraject. Het bijzondere aan dit nieuwe traject is dat studenten les krijgen bij bedrijven. Ze werken eerst bij verschillende afdelingen en kiezen uiteindelijk waarin ze zich willen specialiseren voor hun niveau 4-diploma. Door in het werkveld aan de slag te gaan, doen de studenten hele diverse vakkennis op en werken ze tegelijkertijd aan hun professionele vaardigheden. De schoolbanken zien zij alleen nog maar voor de verplichte vakken Nederlands en rekenen.

Als regionale bedrijven en het onderwijs elkaar vinden, helpen zij het onderwijs heel praktisch naar een hoger plan. Minister Bussemaker juicht deze ontwikkeling toe. “Op veel plaatsen in het land zie je dat bedrijven en scholen steeds meer samenwerken. In veel verschillende vormen. Het maakt het onderwijs uitdagend en draagt bij aan het ‘leven lang leren’ van de student. Het is een investering in de toekomst en niet alleen inspelen op de huidige vraag vanuit het bedrijfsleven. Ook ben ik blij dat het om een initiatief voor het mbo-onderwijs gaat. Langzaam maar zeker komt dat uit de schaduw van het hbo en wo. Dat is volkomen terecht. Mbo-onderwijs staat in Nederland op een hoog niveau.”

Henk Markerink, directeur van Amsterdam ArenA en vicevoorzitter van de VAZO, maakt duidelijk dat de bedrijvenvereniging al tien jaar bezig is met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onderwijs staat standaard op de bestuursagenda. Robert Jan Janssen, directievoorzitter van MBO College Zuidoost (ROC van Amsterdam), maakt dan ook deel uit van het VAZO-bestuur. De lijnen tussen school en bedrijfsleven in Zuidoost zijn door de VAZO kort. “We weten elkaar snel te vinden. MBO College Zuidoost zoekt bedrijven en wij kunnen die koppeling maken. Wij hebben de contacten”, aldus VAZO-directeur Huib van Santen. “Wel moeten we ervoor zorgen dat deze studenten met een goed diploma straks de school verlaten, dat in heel het land geldig is. Daarom is het nu nog een kleinschalige pilot, maar het is zeker de bedoeling om dit traject uit te breiden. Mooi dat er zoveel bedrijven al enthousiast zijn”, vindt Robert Jan Janssen.

Veel van de ruim 225 VAZO-leden willen meewerken aan het nieuwe leertraject. Bedrijven zijn op zoek naar werknemers met motivatie en passie. Deze studenten zijn daarop geselecteerd en brengen enthousiasme en een frisse blik mee.

Minister Bussemaker was enthousiast en bood hulp vanuit het ministerie aan om ervoor te zorgen dat dit soort initiatieven hun bestaansrecht houden. Ze hoopt ook na haar ministerschap een bijdrage te blijven leveren aan het onderwijs, vertelde ze.

De studenten hebben na een uitgebreide voorbereiding volgende week hun eerste kennismakingsgesprekken met het bedrijf waar ze graag willen gaan werken. Dan gaat het echt van start voor hen. Ook zij verheugen zich op het nieuwe leren en zijn blij met deze kans.

Video:

Ander nieuws

Nieuws Keuzedeel ontwikkeld voor studenten die zich inzetten voor de medezeggenschap Studenten Isra Mezoury (voorzitter studentenraad MBO College Lelystad), Richard Kromer (vicevoorzitter studentenraad MBO College Almere) en Sem...
Nieuws Start bouw Metropolis Lyceum gevierd Op vrijdag 28 juni is gestart met de bouw van het Metropolis Lyceum dat onderdeel is van scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA). De...
Nieuws Opening Health Campus op MBO College Amstelland Op woensdag 29 mei is op MBO College Amstelland een Health Campus geopend. De Health Campus is een plek waar medewerkers en studenten hun algehele...
Bekijk al het nieuws