MBO College Hilversum ontvangt Groene Vlag van Eco-Schools
Eco-Schools is een programma voor scholen die met studenten werk maken van duurzaam denken en doen. De Groene Vlag is een keurmerk voor scholen die steeds duurzame stappen zetten – groot of klein – en daarbij studenten centraal stellen.
 
Duurzaamheid heeft bij MBO College Hilversum een vaste plek in het onderwijs en wordt daarnaast ook zichtbaar gemaakt in het gebouw en de omgeving. Iedereen in en rond de school wordt uitgenodigd om mee te werken aan de verandering. 
 

Duurzame beweging

"Wat begon als kritische noot door studenten techniek over de onbenutte platte daken voor zonnepanelen is uitgegroeid tot een ware duurzame beweging op MBO College Hilversum”, aldus Wietske Stoelinga van Eco-school tijdens de uitreiking. “Het curriculum raakt steeds meer doorweven met duurzaamheid en studenten vinden het steeds meer het nieuwe normaal. Daarbij realiseren jullie je goed dat wanneer je studenten iets wilt leren over duurzaamheid en circulariteit, je daar zelf ook naar moet handelen. De verbouwing kwam dan ook op het juiste moment om een inspirerende leeromgeving te creëren en een flinke duurzaamheidsslag te maken ten aanzien van energie, binnenklimaat en meubilair. Ook ten aanzien van de kantine, de schoonmaak en andere leveranciers leggen jullie de duurzaamheidslat hoog."
 

Duurzaamheid speerpunt binnen MBO College Hilversum

Duurzaamheid is een van de speerpunten binnen het ROC van Amsterdam - Flevoland, waar MBO College Hilversum deel van uitmaakt. Samen met de studentenraad is de MBO College Hilversum met vier speerpunten binnen duurzaamheid aan de slag gegaan: afval, energie, voedsel en water. Zo heeft het gebouw zonnepanelen, wordt er bij de verbouwing gebruikgemaakt van duurzame materialen en worden materialen hergebruikt. Daarnaast verduurzaamt de school de catering en wordt het papierverbruik verminderd. Ook binnen het onderwijs is duurzaamheid een belangrijk onderwerp, want in elk beroep krijgen de studenten hiermee te maken.
 

Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs organiseerde MBO College Hilversum vanuit de tribe Duurzaamheid en Circulariteit dan ook allerlei activiteiten om duurzaamheid en circulariteit nog meer onder de aandacht te brengen bij de studenten en medewerkers. Zo werden er heerlijke vegetarische gerechten geserveerd. Ook konden studenten en medewerkers hun eigen CO2-voetafdruk berekenen en kan iedereen de gehele week zijn oude of kapotte elektronische apparaten inleveren zodat deze kunnen worden hergebruikt. Tot slot werd er een SDG-game (Sustainable Development Goals) gespeeld. Studenten en medewerkers werden uitgedaagd om mee te denken hoe de school bijvoorbeeld armoede onder studenten kan bestrijden of hoe de kantine Planet Proof kan worden gemaakt.

Onderwijsteam Mode loopt voorop met verduurzaming onderwijs

Het onderwijsteam Mode streeft naar een volledig circulair lesprogramma voor hun studenten. Docenten zijn samen met studenten gestart met het verduurzamen van het lesprogramma.
 
“De mode- en textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. We proberen daarom studenten bewust te maken van het belang van een schone en eerlijke mode-industrie. We zijn gestart met een nieuw lesprogramma voor de eerstejaarsstudenten waarin duurzaamheid als rode draad door alle lessen loopt”, vertelt Mascha van Zijverden, opleidingsmanager Mode. “Nu werken we toe naar een volledig circulair programma binnen de opleiding. Zo krijgen de studenten verschillende lesmodules, zoals Introduction to Fashion, My Fashion Footprint en Journey of the Jeans waarbij naast duurzaamheid/’circular fashion’ ook diversiteit en inclusie centraal staan.

Binnen de lesmodules gaan de studenten op zoek gaan naar hun eigen identiteit in de modewereld, maar ook als consument, en worden ze bewust gemaakt van hun eigen ‘footprint’. Welke kleding heb je in je kast hangen en kun je het een tweede leven geven? Zo zijn we dit jaar samen met studenten een ‘repair hub’ gestart. Hier kunnen bezoekers tijdens open dagen terecht om hun jeans te laten repareren door middel van een Japanse naaitechniek. De reparatie blijft zichtbaar, wat juist extra waarde aan je oude jeans geeft. Elke stap in de productieketen van kleding moet worden herzien en we moeten onze kleding herwaarderen.

Daarnaast zou ook juist fast fashion circulair moeten worden. Dat is een van de belangrijkste stappen die we moeten zetten. Wij zijn goed op weg wat ook bevestigd wordt de uitreiking van de groene vlag van de internationale organisatie Eco-Schools. Ook willen we andere opleidingen hiermee inspireren.” 

Ander nieuws

Nieuws MBO College West opent Campus Slotervaart: hét nieuwe centrum voor zorgopleidingen MBO College West, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland, opende gister officieel Campus Slotervaart. Deze nieuwe locatie, gehuisvest in...
Nieuws Samenwerking MBO College Hilversum en Bouw- en Installatiemensen versterkt toekomst van technische vakmensen in de regio MBO College Hilversum en de technieksector, vertegenwoordigd door Bouw- en Installatiemensen, hebben gister hun samenwerking formeel voortgezet met...
Nieuws Smarthouse Amsterdam bereidt studenten voor op zorg van de toekomst Bij MBO College West, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland, werd vandaag officieel het Smarthouse Amsterdam geopend. Een innovatief...
Bekijk al het nieuws