‘Met waterstof gaan we echt een nieuwe studierichting in’
Michèl begon ooit als ondernemer in de installatietechniek, maar tweeënhalf jaar geleden maakte hij de overstap naar het onderwijs. Nu is hij docent en geeft onder andere de vakken Installatietechniek en de keuzedelen duurzaamheid, innovatie en waterstof. Wouter is zijn carrière begonnen als automonteur, maar heeft uiteindelijk de docentenopleiding gedaan. Inmiddels is hij al negen jaar werkzaam als docent Autotechniek op het college. “Ik vind het leuk om met nieuwe dingen bezig te zijn, zoals met waterstof. Daarom heb ik een paar jaar geleden met ons team het keuzedeel Waterstof opgezet zoals het nu is. Nu is het zaak voor het college om het uit te breiden en breder in te zetten”, vertelt Wouter.

Subsidie uit het groeifonds
Het begon allemaal met een subsidie uit het groeifonds, waarmee ze een waterstofhub en een duurzaamheidscentrum opzetten. Hun doel? Studenten, bedrijven en andere instellingen bekend maken met waterstof als alternatieve brandstof. “Met de subsidie kochten we een waterstoftafel, waarmee studenten waterstof kunnen produceren en gebruiken als energiebron. We verwachten dat in de toekomst steeds meer bedrijven overgaan op waterstof, dan moeten onze studenten daar ook klaar voor zijn”, vertelt Michèl.

24-uurs challenge
“Ook namen ze deel aan een 24-uurs challenge, waarbij ze met een waterstofauto door Europa reden om de mogelijkheden van waterstof te laten zien. “We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk kilometers te rijden en om op veel plekken te tanken, zodat we de mogelijkheden van waterstof als brandstof konden laten zien”, vertelt Wouter. De reis was niet zonder obstakels, maar het leverde waardevolle inzichten op. Michèl: “We wilden met deze uitdaging laten zien dat we met waterstof daadwerkelijk een nieuwe studierichting inslaan. Op veel locaties is waterstoftankinfrastructuur al beschikbaar, de autobranche is bezig met waterstof als brandstof. Dan kunnen we in het onderwijs niet achterblijven."

Samenwerking en uitwisseling
Naar aanleiding van de 24-uur challenge heeft het team in 2023 een subsidie van installatiebedrijf Remeha ontvangen voor onderzoek naar waterstof als alternatief voor cv-ketels op aardgas. Dit heeft geleid tot een samenwerking met onder andere Remeha, plannen voor een studenten uitwisseling naar de Remeha-fabriek ‘BAXI’ in Italië en het integreren van waterstof in het lesaanbod met Remeha als partner. “Vanaf 2026 mogen er geen nieuwe cv-ketels op aardgas meer komen, dus het moet een hybride of elektrisch warmtepomp worden. Remeha heeft ons gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van waterstof in een bebouwde omgeving”, aldus Michèl.

Plannen voor de toekomst
Met plannen voor een speciaal lokaal gewijd aan waterstof en uitwisselingsprojecten in het vooruitzicht, kijken Michèl en Wouter naar de toekomst. Michèl: “Met het nieuwe lokaal willen we graag setjes opbouwen waar we met water- en zonne-energie waterstof kunnen opwekken, maar ook waarbij we op huis-, tuin- en keukenniveau kunnen zien wat er al met waterstof gedaan kan worden. Studenten kunnen dan aan deze installaties sleutelen en het verbruik meten.”

Meerjarenstrategie
Duurzaamheid is een van de dragende strategische thema’s van onze meerjarenstrategie. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier voor meer informatie.
 

Ander nieuws

Nieuws Keuzedeel ontwikkeld voor studenten die zich inzetten voor de medezeggenschap Studenten Isra Mezoury (voorzitter studentenraad MBO College Lelystad), Richard Kromer (vicevoorzitter studentenraad MBO College Almere) en Sem...
Nieuws Start bouw Metropolis Lyceum gevierd Op vrijdag 28 juni is gestart met de bouw van het Metropolis Lyceum dat onderdeel is van scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA). De...
Nieuws Opening Health Campus op MBO College Amstelland Op woensdag 29 mei is op MBO College Amstelland een Health Campus geopend. De Health Campus is een plek waar medewerkers en studenten hun algehele...
Bekijk al het nieuws