Allround Chauffeur Goederenvervoer

Allround chauffeur wegvervoer - 27043

MBO College Airport
Diamantlaan 29, Hoofddorp
3
2 jr.
aug 2025
BBL 27043
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Ben jij klaar voor een avontuurlijke baan vol vrijheid en afwisseling in de dynamische logistiek- en transportsector? Begin je carrière dan met de opleiding Allround Chauffeur Goederenvervoer!

Als allround chauffeur goederenvervoer is geen dag hetzelfde. Je hebt veel vrijheid en ontdekt steeds nieuwe bestemmingen in Nederland of in het buitenland. Je rijdt in verschillende voertuigen, van kleine vrachtwagens tot zwaardere wagens met opleggers. Na het behalen van je rijbewijs CE kun je met een vrachtwagencombinatie de weg op gaan. Je voelt je thuis op de weg en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je waakt over je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers.

Je kunt je tijd goed indelen en onregelmatige werktijden zijn voor jou geen probleem. Files op jouw route? Je werkt oplossingsgericht en neemt een snelle omweg zodat je met weinig vertraging op de plaats van bestemming aankomt. Jij bent verantwoordelijk voor het veilig en op tijd ophalen en afleveren van de lading. Het bedrijf waarvoor je rijdt vertrouwt op jou! Jij bent het visitekaartje van het bedrijf.

Hoewel je veel alleen werkt ontmoet je ook collega’s, heb je contact met klanten en coach je beginnende chauffeurs. Als mentorchauffeur help je nieuwe chauffeurs met hun werk. Je laat zien hoe alles werkt en geeft instructie over de regels van het bedrijf en veilig rijden. Ook geef je feedback en blijft je daarna in contact over de voortgang. Jij bent de schakel tussen jouw collega’s en de diverse afdelingen binnen het bedrijf.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Allround Chauffeur Goederenvervoer is een BBL-opleiding op niveau 3. De opleiding duurt twee jaar en biedt een combinatie van theorie en praktijk. Je komt één dag in de week naar school, waar je alles leert over verkeersregels, voertuigtechniek en veilig rijden. Ook krijg je les in een moderne vreemde taal. Dit is waardevol omdat je in de transportsector contact hebt met mensen uit verschillende landen. Heb je ambitie om ook in het buitenland te rijden, dan ben je goed voorbereid op de communicatie met klanten en collega's in andere landen.

De overige dagen ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf, waar je waardevolle praktijkervaring opdoet. Je leert het vak van de beste mentorchauffeurs die je begeleiden, coachen en feedback geven op je werk. Daarnaast staat je studieloopbaanbegeleider (SLB) op school klaar om je te ondersteunen in je ontwikkeling. Aan het einde van de opleiding behaal je belangrijke certificaten, waaronder je heftruck-certificaat en je rijbewijs CE.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Vervoeren van lading met de vrachtwagen: je leert hoe je veilig en efficiënt verschillende soorten lading kunt vervoeren.
  • Laden en lossen: bij het laden en lossen vertegenwoordig je jouw bedrijf en klanten, waarbij je ervoor zorgt dat alles volgens de regels en procedures verloopt.
  • Uitvoeren van kleine reparaties: je leert hoe je kleine technische problemen aan de vrachtwagen kunt oplossen, zodat je altijd veilig op de weg blijft.
  • Afhandelen van transportdocumenten: je leert hoe je de benodigde documenten voor transport correct afhandelt, wat cruciaal is voor een soepele logistieke werking.
  • Initiëren en deelnemen aan werkoverleg: je leert hoe je effectief kunt overleggen met collega’s en andere betrokkenen, zodat iedereen goed op de hoogte is van wat er speelt.
  • Begeleiden van chauffeurs in opleiding: als mentorchauffeur leer je hoe je nieuwe chauffeurs kunt ondersteunen en coachen in hun werkzaamheden.
  • Signaleren van problemen en doen van suggesties: je leert om problemen op te merken en ideeën te geven om ze op te lossen.
  • Assisteren van de wagenparkbeheerder: je leert hoe je de wagenparkbeheerder kunt ondersteunen bij het beheren van voertuigen en planning.
  • Koppelen en samenstellen van voertuigen: je leert alles over het veilig koppelen en samenstellen van verschillende voertuigen.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

  • (Internationale) transportbedrijven voor het vervoeren van pakketten en post in binnen- en buitenland.
  • Logistieke bedrijven die diensten als opslag en distributie aanbieden.
  • Distributiebedrijven die hun producten vervoeren van de distributiecentrum naar winkels.
  • Bouwbedrijven die hun bouwmaterialen naar verschillende bouwlocaties moeten vervoeren.
  • Hulpdiensten die medische benodigdheden vervoeren en noodhulp.
  • Ambulancezorg zorgt voor het transport van medische apparatuur en benodigdheden.
  • Je kunt als zelfstandig ondernemer je eigen transportbedrijf starten.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating niveau 3
Dit is een opleiding op mbo-niveau 3. Voor deze opleidingen heb je minimaal één van deze diploma’s nodig:
  • Vmbo kader
  • Vmbo gemengde leerweg
  • Vmbo theoretische leerweg
  • Basisberoepsopleiding (niveau 2) of een diploma van een andere vakopleiding (niveau 3)
  • Overgangsbewijs havo of vwo van klas 3 naar 4
Twijfel je of je deze opleiding kunt volgen?
Weet je niet zeker of je met jouw diploma of overgangsbewijs deze opleiding kunt volgen? Neem contact met ons op, dan kijken we er samen naar.   

Ook zonder geschikt diploma of overgangsbewijs kun je waarschijnlijk een mbo-opleiding volgen. Je start dan bijvoorbeeld met een opleiding op een ander niveau. Heb je geen diploma? Dan start je in een Entree-opleiding. 
 
» Meer informatie over de toelatingseisen van mbo-opleidingen 

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over. 
Tijdens de kennismakingsbijeenkomst praten we over jouw verwachtingen van de opleiding en onze verwachtingen van jou. We bespreken ook of je behoefte hebt aan extra ondersteuning. Dit helpt ervoor te zorgen dat je met de juiste verwachtingen aan je opleiding begint.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
Lees verder
  • Voor deze opleiding betaal je het wettelijk bepaalde les-/cursusgeld. Daarnaast zijn er bijkomende kosten voor leermiddelen en extra’s.
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’.
Lees verder
Voor deze opleiding betaal je het wettelijk bepaalde les-/cursusgeld. Daarnaast zijn er bijkomende kosten voor leermiddelen en extra’s.

Leermiddelen 
Denk bij leermiddelen aan boeken en een laptop. Ook kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt tijdens de opleiding. Bij je intake krijg je meer informatie over welke leermiddelen jij nodig hebt. 

Geschatte kosten leermiddelen voor deze opleiding 
Het wettelijk bepaalde lesgeld betaal je elk jaar opnieuw. Voor de kosten van de leermiddelen hebben we hieronder een schatting gemaakt. De precieze kosten hoor je bij je kennismaking. 

BBL
MBO College Airport: € 350,-. 

Voor deze opleiding heb je een eigen laptop nodig. 

Extra’s (niet verplicht) 
Tijdens je opleiding kun je soms extra excursies en masterclasses volgen. Deze zijn niet verplicht, maar zijn wel heel interessant en je leert er veel van. Je mag zelf kiezen of je zo’n extra excursie of masterclass doet. 

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Lees verder
Er zijn twee soorten mbo-opleidingen: BOL-opleidingen en BBL-opleidingen. 

BOL: school en stage(s) 
BOL betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Als je een BOL-opleiding volgt, ga je de hele week naar school en loop je één of meerdere periodes stage. Het hangt af van je opleiding hoe vaak en wanneer je stage loopt.  

BBL: werken en leren 
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Met een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf en ga je daarnaast één of twee dagen per week naar school. Je hebt dus een baan en leert vooral veel vanuit de praktijk.  

Voordat je start met de BBL-opleiding moet je al een werkplek (minimaal 24 uur per week) gevonden hebben. Zonder baan kun je niet starten met de opleiding.  

» Meer informatie over BOL en BBL 
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Logistiek Teamleider
Logistiek Teamleider
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Allround Medewerker Zorglogistiek on the Job
Allround Medewerker Zorglogistiek on the Job
Leerweg BOL
Niveau 3
Event Hand
Event Hand
Leerweg BOL
Niveau 2
Chauffeur Goederenvervoer
Chauffeur Goederenvervoer
Leerweg BBL
Niveau 2
Logistiek Medewerker
Logistiek Medewerker
Leerweg BOL/BBL
Niveau 2
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Brochure
Allround Chauffeur Goederenvervoer Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan