Deze opleiding heette voorheen Technicus Mechatronica Systemen.
Hoelang de opleiding duurt, hangt af van je vooropleiding en hoe jij je ontwikkelt.
MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
3 jr.
BBL
25893
MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
3 jr.
BOL
25893
Is dit beroep iets voor jou?
Heb je je al eens afgevraagd hoe met een machine, een stroopwafel wordt gemaakt? Mechatronica is een technische opleiding die bestaat uit de combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Vooral in de industriële automatisering kom je mechatronici tegen. Denk hierbij aan een autowasstraat, een sorteermachine voor pakketjes, een assemblagerobot in de automobielindustrie of een machine voor het verpakken van zakken chips in dozen. In dit vak moet je een (deel van een) machine/apparaat kunnen ontwerpen, maar ook kunnen samenbouwen, testen en installeren. Hierbij zorg je er voor dat mensen en bedrijven het werk sneller, beter en veiliger kunnen doen.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Technicus Mechatronica is beschikbaar als BOL- en BBL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang les, theorie en praktijk, op niveau 4. In deze periode werk je veel aan projecten. Meestal werk je alleen, maar soms ook in een team. We laten je in deze projecten kennismaken met de nieuwste technieken. In de eerste klas leren we je al programmeren met Arduino, bij de grotere machines gebruiken we daar een PLC voor. Een Programmable Logic Controller, een kleine, programmeerbare computer die als computer in een robot gebruikt kan worden.
BOL en BBL: je werkt aan ‘prestaties’, zowel op school als in het bedrijf (stage). Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo'n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je ook de theorie kennen. Je krijgt begeleiding van een loopbaanbegeleider.
BOL: je krijgt les in vakken zoals: lassen, plaatwerken, verspanen, montage, onderhoud, hydrauliek, pneumatiek, elektrotechniek, constructieleer, materialenleer, besturingstechniek, meet- en regeltechniek, Nederlands, Engels etc. Je leert in je eigen tempo. Het is mogelijk om de opleiding te versnellen, dit is afhankelijk van je vooropleiding. De opdrachten worden aangeboden in een hybride lesomgeving. In zo'n lesomgeving staat de praktijk centraal. Bij het uitvoeren van een opdracht wordt alleen die theorie geleerd, die je nodig hebt om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Zo ontstaat er een goede afstemming tussen de praktijk en theorie, leer je zelfstandig en in je eigen tempo. De theorie die geen relatie met de opdracht heeft, wordt klassikaal aangeboden.
BBL: je krijgt les in vakken zoals montage, onderhoud, hydrauliek, pneumatiek, elektrotechniek, constructieleer, materialenleer, bedrijfskunde, Nederlands, Engels, etc. Je leert in je eigen tempo. Het is mogelijk, afhankelijk van je werkzaamheden, om de opleiding te versnellen.
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
Het maken van elektrotechnische en mechatronische producten, plaatsen, aansluiten en controleren van mechanische onderdelen, werkzaamheden plannen, begeleiden van minder ervaren collega's, testwerkzaamheden voorbereiden, installeren van machines en mechatronische producten, afstellen en inregelen van de machine, ontwerpen van prototypes.
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
Bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw, die mechatronische producten vervaardigen. Dit zijn bedrijven die machines of onderdelen van machines maken. Denk daarbij aan liften, allerlei plaatsing- en sorteermachines (pick and place) en volautomatische melkmachines. De werkzaamheden worden meestal binnen het bedrijf uitgevoerd. Daarnaast komt het voor dat machines/installaties op locatie worden samengesteld dan wel afgebouwd.
Lees verder