Jamillia & Maartje vertellen

Jamillia (25 jaar) en Maartje (20 jaar) zijn studenten van de BBL-opleiding Patissier niveau 4 op MBO College Centrum. Ze doen dezelfde opleiding, maar hebben allebei hun eigen toekomstdroom. Een tijdje terug werden ze geïnterviewd door de NOS over de nieuwe opleiding Vegan Patisserie.

 

Waarom hebben jullie voor de opleiding Patisserie gekozen?
Jamillia: “Ik heb voor deze opleiding bouwkunde gestudeerd en werkte als bouwtechnisch tekenaar voor een architectenbureau. Ik wilde eigenlijk nog een master Architectuur volgen aan de TU Delft, maar op dat moment was corona net begonnen en bij die master hoorde veel groepswerk. Dit zou ik dan dus allemaal vanuit huis moeten doen en dat leek mij niet leuk. Van kleins af aan wilde ik altijd patissier worden en deze opleiding ging wel gewoon door op locatie, door de praktijklessen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de banketbakkersopleiding en daarna de patisserie-opleiding te volgen.” 

Maartje: “Ik heb vroeger veel gebakken, maar wilde ook met kinderen werken. Uiteindelijk heb ik toch voor de bakkerij gekozen. Ik ben begonnen op niveau 2, daarna doorgegaan naar niveau 3 en nu doe ik de niveau 4-opleiding naast mijn werk bij Patisserie en Chocolaterie de Roset in Castricum.
 

Waar zijn jullie nu in de opleiding mee bezig? 
Jamillia: “Op dit moment zijn we vooral bezig met het ontwikkelen van onze eigen recepten als voorbereiding op het eindexamen in juni. Daarbij werken we met de trends van nu, maar ook de traditionele werkwijzen. Mijn thema is Japan en ik zoek dus naar unieke Japanse smaken.” 

Maartje: “Voor het examen moeten we zes productgroepen voorbereiden en maken, waaronder een showstuk, zoals mijn Eiffeltoren die in de NOS-video te zien is. Ik heb gekozen voor het thema Disney, met onder anderen Assepoester, Sneeuwwitje, Lilo & Stitch.” 

Wat vinden jullie van MBO College Centrum? 
Jamillia: “We worden goed op de praktijk voorbereid. De theorielessen lijken soms nog wel op de middelbare school.” 

Maartje: “Het is hier gezellig en leuk op school. We hebben veel praktijkles en dat is erg leuk.” 

Wat willen jullie na deze opleiding doen? 
Jamillia: “Ik zou het liefst mijn twee studies combineren. Dus drie dagen als bouwtechnisch tekenaar en twee of drie dagen in de bakkerij.” 

Maartje: “Ik werk nu al veel bij De Roset en doe deze opleiding ernaast. Ik zou hierna nog wel de opleiding Boulanger willen volgen en wie weet ooit een eigen bakkerij.”