Samira vertelt

Oud-student Samira deelt hoe zij de overstap van het mbo naar het hbo heeft ervaren. Ook heeft ze enkele tips voor mbo'ers die door willen stromen.

Welke opleiding doe je op dit moment?  

"Op dit moment volg ik al twee jaar de hbo-opleiding Communicatie (voltijd) aan de Hogeschool van Amsterdam."  

Welke mbo-opleiding heb je gedaan?  

"Ik heb gestudeerd aan het ROC van Amsterdam. Ik heb twee opleidingen versneld afgerond op MBO College Zuidoost. Ik ben begonnen met de opleiding Retailspecialist niveau 3, daarna ben ik verder gegaan met de opleiding Retailmanager niveau 4. Naast mijn diploma heb ik ook een ondernemerschapscertificaat van Jong Ondernemen behaald." 
 

Waarom heb je ervoor gekozen om door te stromen naar het hbo?  

"Ik heb gekozen voor het hbo, omdat ik mezelf wil uitdagen. Mijn uiteindelijke doel is om mijn hbo-diploma te behalen. Daar doe ik erg mijn best voor en over twee jaar hoop ik mijn hbo-diploma in ontvangst te kunnen nemen. Als je iets echt wilt, dan bereik je het ook. Je moet er alleen zelf hard voor werken." 
 

Hoe heb je de overstap naar het hbo ervaren?  

"Toen ik begon met mijn opleiding moest ik erg wennen, omdat alles nieuw was. De lessen zijn anders dan op het mbo. Soms heb je een hoorcollege met meerdere klassen, maar soms ook werkcolleges met je eigen klas. Ook werk je meer samen in groepjes en je werkt met studiepunten. In het eerste jaar kan je je propedeuse halen. Dit betekent dat je het eerste jaar het maximaal aantal studiepunten (60) hebt behaald. Haal je minder dan 50 punten dan moet je van de opleiding. Dit maakte mij wel een beetje nerveus. Achteraf was het totaal niet nodig! Door hard mijn best te doen haalde ik meer dan 50 studiepunten en mocht ik naar het tweede jaar." 
 

Wat zijn de verschillen tussen mbo en hbo volgens jou?  

"Op het hbo heb je meer leerstof dan op het mbo. Daarnaast ga je ook dieper op de stof in. Naast je leerwerk, werk je op mijn studie ook aan een portfolio. Dit zijn verschillende opdrachten voor een vak die samen uiteindelijk een geheel vormen, je portfolio dus. Het is ook handig om direct te beginnen met het samenvatten van de leerstof en op tijd te beginnen aan je portfolio. Als je je daar aanhoudt dan komt het zeker goed!"