Tussen de stroom die thuis uit je stopcontact komt en de hoogspanning van de energiecentrale zit nog een overgang. Die noemen we middenspanning. Als monteur middenspanningsdistributie koppel je het middenspanningsnet met transformatoren aan het hoge en het lage net. Je legt aan, monteert en maakt distributienetten gebruiksklaar. Ook zorg je voor onderhoud en reparatie. Veiligheid is zeer belangrijk in jouw werk. Daarom mag dit werk alleen door vakmensen worden gedaan. Na je opleiding krijg je de kwalificatie Vakbekwaam.
In dit vak werk je veel buiten. Je bent altijd in de weer met kabels en gereedschap. Alles wat jij doet moet 100% veilig zijn. Daarom werk je heel precies volgens protocollen en vaste regels. Na je opleiding kun je werken bij grote bouwbedrijven, energiebedrijven of spoorbouwbedrijven. Of je gaat aan de slag bij onderhouds- en storingsdiensten.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Monteur Middenspanningsdistributie is een BBL-opleiding. Je kiest dus voor een combinatie van werken en leren. Je bepaalt je eigen tempo. Vaak kun je de opleiding in 1 tot 1,5 jaar afronden. In de opleiding draait het om de praktijk, om het doen. Om de praktijkopdrachten goed uit te kunnen voeren, krijg je ook theorievakken. Bijvoorbeeld elektrotechniek, kennis over materialen, rekenen, taal, tekenen en ICT.
Naast het hebben van een erkend leerbedrijf, dien je jezelf voor de praktijklessen ook aan te melden bij één van de door de Stichting BLEI gecertificeerde praktijkscholen. Hier leer jij de fijne kneepjes van het vak en kun je de theorie die je net geleerd hebt, direct in de praktijk toepassen.
De theorielessen vinden ook op locatie plaats, bij de hieronder genoemde BLEI-gecertificeerde praktijkscholen:
- GOA / SPG Leidingtechniek te Nieuwegein
- Dmissi Electro B.V. te Amsterdam
- Installatie Werk Noord-Holland te Hoofddorp
Lees verder