Waarom deze cursus aan het ROC van Amsterdam?
Tijdens deze cursus leer je hoe je cliënten ondersteunt bij hun persoonlijke verzorging. Ook help je ze bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Denk aan het geven van maaltijden en aan- en uitkleden. Je zorgt ervoor dat de cliënt daarbij zo zelfstandig mogelijk blijft.
Ook kom je alles te weten over relevante wet- en regelgeving en de veel voorkomende ziektes die horen bij ouder worden. Verder leer je veranderingen en bijzonderheden in de gezondheid en het welzijn van cliënten te herkennen. Je zorgt ervoor dat je collega’s hier op tijd van op de hoogte zijn. Op die manier lever je een belangrijke bijdrage aan het welzijn van (vaak kwetsbare) mensen.
Programma
We bieden de lessen klassikaal aan op locatie. De cursus bestaat uit 8 tot 16 dagdelen van 2,5 tot 5 uur (in overleg). De lessen zijn praktisch opgezet. We combineren theorie met vaardigheidslessen. Met beroepsgerichte opdrachten leer je de opgedane kennis en vaardigheden ook uit te voeren in de praktijk. De stage en de examentraining doe je in de praktijk.
Je moet rekening houden met 1 dag per week zelfstudie, inclusief je oefenmomenten in de praktijk. Daarnaast worden er praktijkexamens en een criteriumgericht interview afgenomen.
Lees verder
Wat leer je tijdens de training?
Het programma bevat onderwerpen op het gebied van veiligheid en persoonlijke zorg.
Bij veiligheid gaat het om:
- Basiskennis van gebruik, eigenschappen en onderhoud van benodigde (hulp)middelen, materialen en apparatuur
- Basiskennis van hygiëne
- Communiceren met klanten en betrokkenen op basis van in de context en beroepspraktijk geldende gebruiken
- Een werkplan gebruiken
- Feedbackvaardigheden toepassen in relatie tot de werkzaamheden
- Handelen volgens geldende richtlijnen met betrekking tot ongewenst gedrag, hygiëne, veiligheid, arbo, milieu, kwaliteitszorg, ergonomisch en kostenbewust werken
- Luisteren, vragen stellen en doorvragen om informatie te achterhalen
- Sociale vaardigheden in relatie tot de werkzaamheden
- Voor jezelf opkomen in werkrelaties
Bij persoonlijke zorg gaat het om:
- Basiskennis van anatomie
- Basiskennis van de doelgroepen zorg en welzijn
- Basiskennis van relevante wet- en regelgeving in de sector zorg en welzijn, waaronder zorgprotocollen en meldcode huiselijk geweld
- Basiskennis van relevante ziektebeelden van cliënten
- Communiceren met klanten en betrokkenen op basis van in de context en beroepspraktijk geldende gebruiken
- De zelf- en samenredzaamheid van cliënten bevorderen
- Eenvoudige gesprekstechnieken toepassen
- Eet- en drinkgedrag van cliënten observeren en registreren
- Handelen volgens geldende richtlijnen met betrekking tot ongewenst gedrag, hygiëne, veiligheid, arbo, milieu, kwaliteitszorg, ergonomisch en kostenbewust werken
- Technologische hulpmiddelen op het gebied van wonen, zorg en welzijn hanteren
Lees verder
Diploma
Je ontvangt na afloop van de opleiding een mbo-certificaat. Dit certificaat is wettelijk erkend en wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO. Daarmee kun je vrijstelling aanvragen voor onderdelen van de mbo-opleiding wanneer je besluit alsnog de hele opleiding Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 te doen.
Na afronding van dit scholingstraject ben je in staat aan de zorgvragers adequaat basiszorg verlenen op het gebied van persoonlijke zorg en ADL in een intramurale setting en/of in de wijkzorg. Je draagt bij aan een fysiek en sociaal veilige werkomgeving.
Lees verder