MBO College West
Laan van Spartaan 2, Amsterdam
-
20 sessies
ODT
25650
Over dit keuzedeel
Het bereiden van geneesmiddelen is een steeds belangrijker onderdeel van de werkzaamheden van de apothekersassistent. Daarom bieden wij het keuzedeel Geneesmiddelen Bereiden en Aseptisch Handelen aan als professionaliseringstraject. Dit keuzedeel wordt afgesloten met een landelijk erkend certificaat.
Geneesmiddelen bereiden en aseptisch handelen zijn vaardigheden die je moet onderhouden om ze te kunnen uitoefenen. Bereidingen dienen aan steeds strengere kwaliteitscriteria te voldoen. Het is van belang dat apothekersassistenten, die de bereidingen verrichten, aantoonbaar gekwalificeerd zijn voor dit werk, middels een certificaat. Daarbij worden richtlijnen (bv. GMP(z)) voor bereidingen jaarlijks bijgesteld.
Het bereiden blijft een belangrijke vaardigheid, die in de farmacie een vast onderdeel van het werk is, al is het in toenemende mate in daartoe gespecialiseerde apotheken. Ook apothekersassistenten die al langere tijd geen bereidingen hebben verricht, kunnen hun kennis en vaardigheden weer op niveau brengen door het certificaat te behalen. Het werkveld onderschrijft ook voor de toekomst het belang van voldoende gekwalificeerde en ervaren bereidende apothekersassistenten op de arbeidsmarkt. Na het volgen van dit traject ben je in staat om op maat gemaakte geneesmiddelen te bereiden.
Voor wie?
Dit professionaliseringstraject is voor jou, de apothekersassistent met een afgeronde niveau 4-opleiding, die werkzaam is in een apotheek en kennis en kunde wil opfrissen. Wil je gaan werken in een openbare, bereidende apotheek, op een bereidingsafdeling van een ziekenhuisapotheek of bij een grootbereider, zonder recente ervaring op het gebied van bereiden en aseptisch handelen? Met dit certificaat ben je breder inzetbaar en daarmee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.
Programma
Het keuzedeel Geneesmiddelen Bereiden en Aseptisch Handelen bestaat uit 20 bijeenkomsten van 17.00- 21.00 uur. De lessen worden gegeven door bekwame vakdocenten in theorie- en praktijklessen. Het traject start alleen met een minimale groepsgrootte van 10 personen.
Lees verder
Wat leer je tijdens dit keuzedeel?
• Scholing in vaardigheden om het bereiden van geneesmiddelen onder de knie te krijgen
• Het bereiden van diverse geneesmiddelen, waarbij onder andere aseptische handelingen worden toegepast
• Aan de hand van een bereidingsprotocol bereidingen uit voeren, met gebruik van benodigde weeg-, meng-, bereidings- en uitvulapparatuur
• Oefenen met verschillende bereidingen, zoals het bereiden van oog- en oordruppels, het bijspuiten van injectievloeistof in een infuuszak, het vullen van een medicatiecassette/ballonpomp, het breken van ampullen en de inhoud in een injectiespuit verwerken
• Bereiding van capsules, zetpillen en crèmes aan de hand van bereidingsprotocollen
Lees verder
Certificaat
Het traject sluit af met een landelijk erkend certificaat.
Lees verder