Izone viert jubileum met gastles van Sofyan Mbarki en Constantijn van Oranje

De loopbaan van Mbarki is kleurrijk. De wethouder is ook docent economie geweest en dat merk je. In een volle zaal deelt hij zijn verhaal met geboeid luisterende studenten. Over zijn opleiding en zijn loopbaan, “ik ben ook een switcher”, van taxichauffeur tot wethouder. Maar uiteraard ook over Amsterdam, de geschiedenis en het belang en de omvang van de Amsterdamse economie. Het aandeel dat mbo’ers daarin hebben, is fors. Zij zijn namelijk een derde van de beroepsbevolking: “je moet niet onderschatten wat je betekent als mbo’er”. Amsterdam is niet alleen de grootste werkgever in de regio, het is ook een magneet voor (startende) techbedrijven. Dat is een mooie brug naar de tweede ‘docent’, prins Constantijn van Oranje.

Innovatie en Technologische vooruitgang
De prins is hier als vertegenwoordiger van Techleap en ambassadeur van de startups in innovatieve techniek. Na zijn studie verhuisde hij naar Brussel en werkte hij samen met eurocommissaris Neelie Kroes. Zo raakte hij ingewijd in de wereld van de tech. Terug in Nederland bouwde hij aan een netwerk om innovatie en technologische vooruitgang door te ontwikkelen. Vooral start-ups spelen daarin een belangrijke rol. Techbedrijven vinden oplossingen voor belangrijke vraagstukken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of de energietransitie. Bij Techleap leidt de prins een programma dat start-ups ondersteunt om makkelijker een bedrijf te starten of bedrijven door te ontwikkelen.

‘Onderwijs is het allerbelangrijkste’
Last heeft de prins niet van zijn ‘prins zijn’. Soms helpt zijn koninklijke status. Het opent deuren, waardoor het makkelijker is om de belangen van anderen te behartigen en steun te vinden voor financiering. Prins Constantijn vertelt over zijn kinderen. Op hun achttiende stonden ze op eigen benen en moesten ze hun eigen weg in het leven gaan ontdekken, ook door fouten te maken, met de steun van hun ouders. Dat is ook de boodschap voor de studenten: “Onderwijs is het allerbelangrijkste. Gebruik die tijd om te leren, om fouten te maken, om te experimenteren, om mensen te leren kennen en veel plezier te hebben”, aldus prins Constantijn.

Izone
Dit sluit naadloos aan bij Izone, waar studenten in een breed oriëntatietraject de ruimte te krijgen om te ontdekken waar hun kracht en hun talent ligt. Dit kan twintig weken duren, maar ook een jaar als dat nodig is. Vier jaar geleden begon Izone bij MBO College Zuidoost met twintig studenten. Inmiddels hebben zo’n elfhonderd studenten hun weg naar een opleiding gevonden. Door zelfontwikkeling, oriëntatie en kwalificatie, maar bovenal door zelf te ervaren. Dat kan ook tijdens het feestelijke Fest. Op deze dag volgen na de gastles workshops duurzaamheid, ICT, taal en techniek. Meer informatie over Izone kun je hier vinden.

Meerjarenstrategie
Sociale innovatie is een van de dragende strategische thema’s van onze meerjarenstrategie. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier voor meer informatie.

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws